OKUMA VE YAZMA ÖĞRENMEYE HAZIRLIK
Okuma, ışık enerjisini şekil ve işaretler kullanarak, birçok organın işbirliği ile sese dönüştürmek ve bir anlam yüklemektir. Kısaca ışık enerjisini sese dönüştürmektir.
Yazma ise, ses enerjisini kulak, beyin, sinir sistemi ve kaslar gibi organlar aracılığıyla şekil ve işaretlere dönüştürme işidir.
Bu tanımlardan yola çıkarsak, okuma ve yazma önemli bir ezber ve koordinasyon gerektirir. Refleks kazanarak otomasyona geçirmekle okuma ve yazma öğrenilmiş olur. Bunu sağlamak zor bir iştir. Bilinçli ve düzenli, doğru materyal ve imgelerle çalışmak işi kolaylaştırır.
Sayın veli; sizinle şöyle bir etkinlik yapalım.
Bu etkinlik için yalnızca bir kalem ve bir kağıda ihtiyacımız var.
Sağ el ile yazanlar kalemi sol eline, sol el ile yazanlar ise kalemi lütfen sağ eline alsınlar. Hazır bulunan kağıda yıllardır yazdığınız ad ve soyadınızı; ad ve soyadınızın son harfinden yani sondan başlayarak yazınız. Altına da aynı el ile imzanızı atınız.
Okuma ve yazma işinin, çocuklar için ne kadar zor bir iş olduğunu anlamışsınızdır sanırım.
Okuma ve yazmaya en önemli hazırlık bu zorluğun farkında olmakla başlar.
Öğretmenler kadar, anne ve babalar da çocuklara, bu zorluğun bilinciyle yaklaşmaları gerekir.
Solak öğrenci sağ elle yazmaya zorlanmamalı,
Kalemin doğru tutulması ikna edilerek sağlanmalı,
Dikey çizgiler yukarıdan aşağı, yatay çizgiler soldan sağa ve yuvarlaklar saat on geçeyi gösterirken yelkovanın bulunduğu yerden, yelkovanın tersine hareketle çizilmeli.
Çocuklar geniş yüzeye serbest ve daha çok kol hareketlerini kullanarak yazma ve boyama çalışmaları yaptıkları için, yazarken de kol kaslarını kullanırlar. Yazı ise kol hareketleriyle yazılmaz. Kol hareketleriyle yazmanın önüne geçmek için parmak ve bilek kas koordinasyonunu geliştirmek gerekir. Bunun için; oyun hamurunu parmaklarla şekillendirme, parmaklarına uygun cıvataya somun takıp çıkarma, küçük nesneleri dizme-ayrıştırma çalışmaları yapılabilir. Ayrıca parmak ve bilek hareketiyle ulaşabileceği sınırlı alanlarda boyama ve yönlerine dikkat ederek çizgi çalışması yapılabilir.
Öğrencinin psikolojisi dikkate alınarak, olumlu övgülerle motivasyon yükseltilmelidir.
Ses öğretimi öğretmenin yönlendirmesiyle yapılmalıdır. 20.09.2020
Muharrem ARSLAN
Sınıf Öğretmeni